Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Este o zi numai buna de realaxare, asa ca iti doresti sa iesi cu pritenii in parc sau la un picnic, dar daca vremea e prea mohorata apuca-te de citit o carte politista.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In jurul Soarelui se poate gasi antimaterie. Cu o cantitate de antimaterie echivalenta cu masa unei agrafe de birou se poate disntruge un oras, desi pentru a obtine o asemenea cantitate cercetatorii ar avea nevoie de miliarde de ani folosind tehnologia actuala. O astfel de bomba ar fi mult mai eficienta decat una cu hidrogen.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi scotieni:
- Pe tine te cheama Vincent, asa-i?
- Da.
- Atunci de ce semnezi intotdeauna Vin?
- Pentru ca la fiecare semnatura economisesc un cent!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Invatamant : Subiecte_date_la_examen : Teste_Nationale


Subiecte Teste Nationale 2004



Limba si literatura romana - barem - sesiunea I varianta 2

Varianta de download:
Tip fisier: pdf
Marime: 146463 bytes

Limba si literatura romana
Barem de corectare si de notare

Varianta 2
Nota! Se acorda acelasi punctaj pentru raspunsurile redactate in spiritul solutiilor din barem.

Partea I (48 de puncte)
A. Limba romana
1. Despartirea cuvintelor in silabe: "in-ve-li-ta", "li-nis-ti-te", "su-flet", "du-re-re".
(1 p. + 1 p. + 1 p. + 1 p.)
4 puncte
2. Exemple de raspuns: "iar", "dorului", "calatoare"etc. (2 p. + 2 p.)
4 puncte
3. Exemple de raspuns: inaltare, inaltat, inaltator, inaltime, a reinalta, reinaltare, suprainaltare etc.
(2 p. + 2 p.)
4 puncte
4. Adjective in cazul acuzativ: "linistite", "calatoare", "nou". (2 p. + 2 p.)
4 puncte
5. Valoarea morfologica: "nostalgic"- adverb (de mod); "calatoare"- adjectiv (propriu-zis/ calificativ).
(2 p. + 2 p.)
4 puncte
6. Exemple de raspuns: Singura ea, lumina aceea, mai stralucea in noapte. il deranjeaza intensitatea luminii. Stralucirea ei, a luminii, il facea sa nu se simta singur. in zare se vedeau palpairi de lumina. Dintre nori, aparusera raze de soare, de lumina datatoare de viata, (corectitudinea enuntului: 2 p.; folosirea corecta a functiei sintactice: 2 p.; punctajul nu se acorda pentru corectitudinea enuntului daca functia sintactica nu este selectata in mod corespunzator).
4 puncte
7. Functia sintactica a cuvintelor subliniate: "unghiul"- complement direct; "stolurile"- subiect (punctajul nu se acorda pentru identificarea la nivel primar a functiei sintactice, de tipul: "unghiul"- complement).
(2 p. + 2 p.) 4 puncte
8. Transcrierea celei de a doua propozitii principale: "Vin iar carele-ncarcate si cu spice, si cu vis..."(punctajul nu se acorda pentru transcrierea incompleta a propozitiei).
4 puncte
9. Exemplu de raspuns: Cine este intelept /1 nu lasa pe maine rezolvarea problemelor./2
4 puncte
B. intelegerea textului
10. Masura celui de al treilea vers: 15 silabe.
2 puncte
11. Exemple de raspuns: "Peste dealuri, peste ape, pretutindenea se lasa"; "...si cu spice, si cu vis..."etc.
2 puncte
12. Exemple de raspuns: personificarea, epitetul, metafora.
2 puncte
13. Exemple de raspuns: insistenta pe caracteristici/ pe repere ale contextului spatio-temporal, imagini artistice adresate vizualului, frecventa figurilor de stil prin care se sugereaza un peisaj etc.
(1 p. + 1 p.) 2 puncte
14. Se acorda punctajul pentru oricare raspuns ce se refera la imaginea toamnei/ a bogatiei recoltei; sugestia unei personificari etc. (raspuns nuantat, corect alcatuit logic si gramatical: 4 p.; raspuns partial sau cu imperfectiuni/ cu greseli de sens, de sintaxa, de ortografie: 2 p.).
4 puncte

Partea a ll-a (10 puncte)
1. Respectarea conventiilor specifice scrisorii (formula de adresare: 1 p.; formula de incheiere: 1 p.; data, locul, semnatura numai daca apar toate elementele: 1 p.). 3 puncte
2. Redactarea scrisorii (unitatea compozitiei: 1p.; continutul adecvat cerintei - in totalitate: 2 p./ partial: 1 p.; folosirea unui registru stilistic adecvat relatiei cu destinatarul: 1 p.). 4 puncte
3. Corectitudinea limbii utilizate:
• corectitudinea exprimarii (0 greseli: 1 p.; pentru una sau mai multe greseli de lexic sau de sintaxa: 0 p.);
• ortografia (0 greseli: 1p.; pentru una sau mai multe greseli: 0 p.);
• punctuatia (0-1 greseli:1 p.; pentru doua sau mai multe greseli: 0 p.).
3 puncte

Partea a lll-a (32 de puncte)
A. Continut
1. Precizarea oricaror patru caracteristici ale speciei literare, de exemplu: specie a genului epic in proza, de mari dimensiuni; elemente de compozitie si de structura (capitole/ secvente...); naratiunea; conflictele; personajele; amploarea actiunii in timp si in spatiu; mijloacele de caracterizare a personajelor etc.
(1 p. + 1 p. + 1 p. + 1 p.) 4 puncte
2. Exemplificarea caracteristicilor cu elemente din textul selectat (alegerea adecvata a exemplelor pentru toate cele patru caracteristici, cu explicatii logice, nuantate: 4 p; alegerea adecvata a exemplelor pentru cele patru caracteristici, cu explicatii sumare sau alegerea adecvata a exemplelor pentru doua-trei caracteristici, cu explicatii logice, nuantate: 3 p.; alegerea adecvata a exemplelor pentru doua-trei caracteristici, cu explicatii sumare: 2 p.; alegerea adecvata a exemplelor pentru o caracteristica, indiferent de nivelul explicarii: 1 p.). 4 puncte
3. Prezentarea, pe scurt, a subiectului {prezentarea insotita de mentionarea momentelor/ a trei-patru momente ale subiectului sau a doua secvente/ capitole reprezentative: 4 p.; prezentarea insotita de mentionarea a unu-doua momente ale subiectului sau a unei secvente reprezentative/ a unui capitol reprezentativ. 2 p.; prezentare ezitanta, fara sublinierea momentelor subiectului, cu insistenta pe amanuntul nesemnificativ, cu improvizatii etc: 1 p.)- 4 puncte
4. Prezentarea unui personaj prin raportare la doua intamplari/ situatii semnificative: {prezentarea sumara a personajului; locul personajului in actiune; precizarea unor trasaturi fizice si/ sau morale ale personajului, prin raportarea la cele doua intamplari/ situatii semnificative: 4 p.; prezentarea sumara a personajului; precizarea unor trasaturi fizice si/ sau morale, prin raportarea la o singura intamplare/ situatie semnificativa: 2 p.; prezentarea sumara a personajului, fara precizarea trasaturilor, cu tendinta evidenta de relatare/de povestire a faptelor. 1 p.). 4 puncte
B. Redactare (pentru acordarea punctajului, compunerea trebuie sa aiba cel putin o pagina sau echivalentul a 25-30 de randuri scrise; nu vor fi depunctate lucrarile care sunt scrise pe mai mult de doua pagini)
5. Unitatea compozitiei {introducere - cuprins - incheiere). 1 punct
6. Coerenta textului {claritatea enuntului: 1 p.; varietatea lexicului: 1 p.; sintaxa adecvata: 1 p.)- 3 puncte
7. Registrul de comunicare, stilul si vocabularul adecvate continutului compunerii. (1 p. + 1 p. +1 p.) 3 puncte
8. Ortografia (0 greseli: 4 p.; 1 greseala: 3 p.; 2 greseli: 2 p.; 3 greseli: 1 p.; 4 sau mai multe greseli: 0 p.).4 puncte
9. Punctuatia {0-1 greseli: 3 p.; 2 greseli: 2 p.; 3 greseli: 1 p.; 4 sau mai multe greseli: 0 p). 3 puncte
10. Asezarea corecta a textului in pagina, lizibilitatea. (1 p. + 1 p.) 2 puncte
NOTA! Se acorda 10 puncte din oficiu. Nota finala se obtine prin impartirea la 10 a punctajului obtinut de candidat.